Gratis Mystery Gift(s) bij elke bestelling vanaf €19 | Deze gifts kan je scoren

Uren
Minuten
Seconden

20% korting op ALLES. Kortingscode: TheGeekUniverse

Free Gifts on all orders + €19 
 Deze gifts kan je scoren

LAATSTE DAG 20% korting op ALLES
Kortingscode: TheGeekUniverse

[gtranslate]

Er is een vraag waar Funatics en grailhunters regelmatig mee te kampen krijgen.
Namelijk, wat is de waarde van mijn Funko Pop? Hieronder vind je het antwoord.

Wat is de waarde van mijn Funko Pop?

Je hebt intussen een mooie collectie Funko Pop’s, of je hebt er ooit enkele gekocht die je net hebt teruggevonden. Natuurlijk ben je ook benieuwd wat de waarde hiervan is. De App van Funko zelf en poppriceguide.com helpen je aardig op weg. Een erg belangrijke factor is natuurlijk ook de staat van jouw Pop. Onderstaande handleiding is natuurlijk niet geldig voor namaak Funko Pop’s. In het artikel ‘Hoe een valse Funko Pop te herkennen‘ leer je hoe je het verschil tussen echt en fake kan zien.

  1. App van Funko
  2. poppriceguide.com
  3. De staat van jouw Pop
  4. Verkoop aan particulieren vs. handelaars

Wat is de waarde van mijn Funko Pop

De Funko Pop App

De officiële App van Funko kan je installeren op jouw gsm of computer. Als je de App op jouw gsm hebt staan, dan de barcode van jouw Pop’s scannen en dan krijg je ineens de huidige waarde van jouw Pop te zien. Deze waarde is echter een richtlijn.

Om de waarde correcter te bepalen, dan check je naast de app ook tweedehandssites zoals Vinted. Je gaat zien dat jouw Pop vaak boven of onder de prijs in de App verkocht wordt. Dit komt omdat de App het gemiddelde neemt van de waarde waarop Pop’s wereldwijd tweedehands aangeboden worden. Natuurlijk zijn niet al de Pop’s wereldwijd overal even populair, dus de waarde kan nog aardig variëren.

Heb je een zeldzame Pop in jouw bezit die amper of niet op de tweedehandsmarkt verkocht wordt? Dan kan je de waarde in de App zeker gebruiken als referentiepunt als je jouw Pop wilt verkopen. Het spreekt natuurlijk ook voor zich dat hoe zeldzamer een Pop is, hoe meer deze in waarde kan stijgen. De zeldzaamste Funko Pop ter wereld werd pas nog verkocht voor maar liefst €100.000!

Poppriceguide.com

Gebruik je liever niet de app van Funko? Dan kan je ook poppriceguide.com raadplegen. Deze website werkt volgens hetzelfde principe. Bovenaan in de zoekbalk kan je simpelweg de naam van jouw Pop ingeven. Zoek vervolgens tussen de zoekresultaten jouw Pop en je krijgt direct een prijsindicatie. Ook hier geldt dat de waarde niet noodzakelijk conform de marktwaarde is. Om dat te controleren zoek je dezelfde Pop op tweedehandssites ter vergelijking. Met wat geluk wordt jouw Pop zelfs gemiddeld duurder verkocht dan de referentiewaarde.

De staat van jouw Funko Pop

Stel je jezelf de vraag “Wat is de waarde van mijn Funko Pop?”, dan is natuurlijk de staat van groot belang. Is jouw Funko Pop altijd netjes bewaard in de doos en is deze nog in perfecte staat, of zijn er al wat gebruikssporen te zien? Dit heeft natuurlijk een grote invloed op de verkoopwaarde. We lijsten hier even de meest voorkomende vormen van schade op:

  1. Lichtschade: staat jouw verzameling op een plaats met veel zonlicht? Dan gaan de kleuren van het doosje geleidelijk aan verbleken. Plaats jouw verzameling dus liefst ergens waar er geen direct zonlicht is.
  2. Stickers: veel winkels plaatsen eigen stickers met bijvoorbeeld de prijs of een streepjescode op een ongelukkige plaats. Als je deze stickers wilt verwijderen, dan ga je best voorzichtig te werk. Meestal blijft er toch wat kleefsel aan het doosje, waardoor er ook stofjes en vuil blijven hangen. Vaak heeft dit een donkere verkleuring tot gevolg in de vorm van de (voormalige) sticker.
  3. Deuken en krasjes: de verpakking van Funko Pop’s is gevoelig aan deuken en krasjes. Vaak zie je dat de hoeken geraakt zijn, of een lichte deuk in het deksel. Dit kan je voorkomen door enerzijds de verpakking ongeopend te laten, of anderzijds door jouw Pop’s te bewaren in Pop protectors. Dit zijn doorzichtige plastieken doosjes waar jouw Funko Pop perfect in plaatst. Ook als je dan een keer een Pop laat vallen, beschermt dit hoesje tegen deuken.
Afhankelijk van de hoeveelheid schade, verminderd jouw Pop in waarde. Zijn de hoekjes geraakt, maar is de verpakking voor de rest nog intact? Dan zijn de gevolgen voor de waardevermindering niet drastisch. Met duidelijke gebruikssporen en eventueel schade aan de Pop zelf, dan zakt de waarde al rap tot pakweg de waarde van een exemplaar in perfecte staat. Ook hier is de regel dat je altijd op zoek kunt gaan op tweedehandssites naar dezelfde Pop en vervolgens zakken in waarde tot onder de gemiddelde prijs van de Pop’s zonder schade.

Verkoop aan particulieren vs. handelaars

Verkoop aan particulieren

Wanneer je aan particulieren verkoopt, dan gebeurt dit meestal via tweedehandssites (of rommelmarkten). Het grote voordeel aan deze manier van verkopen is dat je het maximum kan halen uit de verkoop. Je kan de Pop’s te koop zetten aan de waarde die je met bovenstaande tools hebt berekent.

Een eerste nadeel aan deze manier van verkopen is dat je meestal per Pop verkoopt en deze ook telkens heel zorgvuldig moet verpakken om de kans op schade te minimaliseren. Pakjesdiensten gaan (helaas) niet altijd voorzichtig om met pakketjes, dus het kan vroeg of laat gebeuren dat jouw verzending schade oploopt. Bij bepaalde platformen (zoals Vinted) kan de koper het pakket retourneren naar jou, maar dan loop je de inkomsten mis, en heb je een Pop in bezit die nu minder waard is. 

Een ander nadeel is dat als je veel te koop hebt staan, het lang kan duren voordat je jouw volledige collectie verkocht hebt. 

Verkoop aan handelaars

Het voordeel aan verkoop aan handelaars is dat als je een koper hebt gevonden, dit de snelste manier is om een hele collectie te verkopen. Ook moet je je niet bezig houden met het netjes verpakken van elke Pop apart. 

Het nadeel is dat je minder geld krijgt voor jouw collectie. Een eerste simpele reden hiervoor is dat een handelaar die jouw Pop’s doorverkoopt, hierop 21% btw betaalt. Dus wanneer een handelaar jou de reële waarde zou uitbetalen, dan maakt hij onmiddellijk minstens 21% verlies. Bovendien moet jouw handelaar kunnen leven van zijn verkoop, dus om wat winst te kunnen maken zal hij je minder geld geven dan de waarde zonder de btw. 

In praktijk kan je je -afhankelijk van de staat van de Pop’s en de exclusiviteit- verwachten aan een bod van rond de 50% tot 60% van de marktwaarde. Zelf kopen we geregeld collecties over van mensen die hun hobby stopzetten, dus als je jouw verzameling wegdoet en niet zelf wilt verkopen, dan mag je ons altijd contacteren via info@thegeekuniverse.be.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang: 

Kies een GRATIS GESCHENK* bij jouw bestelling vanaf €35

Dagen
Uren
Minuten
Seconden